1   2   3  

Jaunumi

14.07.2014

Īpašais piedāvājums 8. Pasaules koru olimpiādes dalībniekiem!

9. jūlijā ar krāšņu koncertu “Arēnā Rīga” tika atklāta 8. Pasaules koru olimpiāde, pulcējot 460 korus no 73 valstīm un pieciem kontinentiem. Paralēli šim grandiozajam notikumam Rīgā baudāmi arī daudzi citi unikāli pasākumi, piedāvājot saturīgi un interesanti pavadīt savu brīvo laiku gan rīdziniekiem, gan pilsētas viesiem, tostarp, koru opimpiādes dalībniekiem. Īpašu iespēju tieši 8. Pasaules koru olimpiādes dalībniekiem – aizraujošu ekskursiju zinoša gida pavadībā gan latviešu, gan angļu valodā – piedāvā starptautiskā laikmetīgās mediju mākslas izstāde “LAUKI”, kas vēl līdz 3. augustam apskatāma LNMM izstāžu zālē Arsenāls.

Ieskats izstādē. Foto: Didzis Grodzs

   

            “LAUKI” ir līdz šim vērienīgākā mediju mākslas izstāde Latvijā, iepazīstinot apmeklētājus ar gandrīz 40 neparastiem mākslas darbiem no dažādām pasaules valstīm. Interpretējot jēdzienu “lauki” mākslinieku iztēlei nav bijis robežu – agrārie lauki, labības lauki, elektromagnētiskie, uztveres un redzes lauki, elektronisko tīklu un datu lauki, cilvēka ķermenis kā lauks u.c.

            Taču izstāde ir īpaša ne vien ar savu nozīmi Latvijas un Eiropas laikmetīgās mākslas dzīvē, bet arī ar apmeklētājiem sniegto piedzīvojumu. Paskatīties uz pasauli dzīvnieka acīm, iepazīties ar nākotnes pārtikas alternatīvām, iedziļināties mūsdienu informācijas sabiedrības un vides problēmās, uzzināt daudz jauna par zemeslodes polu nobīdēm un bišu spējām pielāgoties dzīvei pilsētā, tapt “apgleznotam” ar projecētiem ornamentiem un piedzīvot relaksējošu hipnozes seansu – tās ir tikai dažas no izziņas un izklaides iespējām, kuras piedāvā vērienīgā laikmetīgās mākslas izstāde “LAUKI.” “Neparasta, izaicinoša, inovatīva!” - tā izstādi atsauksmju grāmatā raksturojusi izstādes apmeklētāja Paulīne no Austrālijas.

           

Ieskats izstādē:

       
       


 Foto: Didzis Grodzs

 

Visu izstādes darbu izpēte prasa laiku un daudz uzmanības, tāpēc orientēties izstādes apmeklētājiem palīdz kompetenti gidi. Īpaši 8. Pasaules koru olimpiādes dalībniekiem piedāvājam aizraujošas bezmaksas (ar izstādes ieejas biļetēm, kuru cena ir 3,56 EUR / 2,13 EUR, ceturtdienās tikai – 1,42 EUR) ekskursijas izstādē “LAUKI” gidu pavadībā gan latviešu, gan angļu valodā! Pieteikšanās – rixc@rixc.lv vai 67228478 (RIXC birojs), 26546776 (mob.).

LNMM izstāžu zāles Arsenāls adrese: Torņa iela 1 (Vecrīga).

Darba laiki: P. slēgts, O., T. 12.00-18.00, C. 12.00-20.00, Pt. 12.00-18.00, S., Sv. 12.00-17.00.

Biļešu cenas: 3,56 EUR / 2,13 EUR, ceturtdienās – 1,42 EUR.

Izstādes kuratori – Raitis Šmits, Rasa Šmite (Latvija) un Armīns Medošs (Austrija).

Izstādi producē – Jauno mediju kultūras centrs RIXC sadarbībā ar LNMM IZ Arsenāls.

Vairāk informācijas – http://fields.rixc.lv

Atbalsta: Nodibinājums Rīga 2014, Rīgas dome,  Kultūras ministrija, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Austrijas Kultūras ministrija, Austrijas vēstniecība Rīgā, Ziemeļu kultūras punkts, Mondriāna fonds, ABLV fonds, Epson, Reverie/TG, SidusNet, Magnumnt.

Sadarbības partneri: Softcontrol, Technoecologies, Renewable Network, Mplab, Gētes institūts, Kolonna hotels group, Islade Hotel, Latvijas Universitāte, Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs.

Informatīvais atbalsts: Delfi.lv, ir.lv, KDiena, easyget.lv, VETO MAGAZINE, Satori, Arterritory, FOLD, Rīgas Laiks, echogonewrong.com,  We-make-art-no-money.com, Neural, Riga This Week, Kultura.lv, Pastaiga, Live Riga, LR1, LR2, Euroawk, JCDecaux, Radio Naba, Figaro.

 
01.07.2014

Gidu vadībā pa mākslas labirintiem

Interaktīvi mākslas darbi, inovatīvas idejas un radoši problēmu risinājumi. Tas viss vēl mēnesi apskatāms izstādē “Lauki” LNMM izstāžu zālē “Arsenāls”.

Apmeklētājiem ir iespēja ne tikai apskatīt izstādītos darbus, bet arī mijiedarboties ar tiem, piemēram, spēlējot galda spēles vai piedaloties interaktīvajās instalācijās. Apmeklējot izstādi ceturtdien vai sestdien, interesentiem ir iespēja pievienoties uz vietas veidotām grupām, kuras gidu pavadībā tiks iepazīstinātas ne tikai ar izstādes konceptu, bet arī vairākiem mākslas darbiem un to vēstījumiem. Ekskursija ir bez maksas.

Īpašs piedāvājums pieejams skolēniem – pateicoties fodna “ABLV Charitable foundation” atbalstam, skolēnu grupām iespējams pieteikties individuālām ekskursijām gida pavadībā. Pieteikšanās norisinās pa tālruni 26546776, vai rakstot e-pastu uz rixc@rixc.lv.

LNMM izstāžu zāles Arsenāls adrese: Torņa iela 1. Darba laiki: P. slēgts, O., T. 12.00-18.00, C. 12.00-20.00, Pt. 12.00-18.00, S., Sv. 12.00-17.00. Biļešu cenas: 3,56 EUR / 2,13 EUR, ceturtdienās - 1,42 EUR. 

 
14.05.2014

Izstādes LAUKI atklāšana jau rīt!

Jau šo ceturtdien – 15. maijā plkst. 18.00 LNMM izstāžu zālē Arsenāls norisināsies laikmetīgās mediju mākslas izstādes “LAUKI” atklāšanas pasākums, kura programma ietvers ne vien atklāšanas uzrunas, bet arī vairākas performances, prezentācijas un pat interaktīvas spēles.

 

Kā atklāj nosaukums, izstāde tematiski pievērsusies “lauku” pētniecībai mākslā, mēģinot atbildēt uz jautājumiem: Kādu lauku robežas mākslinieki šodien šķērso? Kādus laukus pēta? Izstādes LAUKI mākslinieku iztēlei nav robežu – uzmanības lokā ir gan agrārie, gan elektromagnētiskie lauki, uztveres un redzes lauki, cilvēka ķermenis kā lauks, elektronisko tīklu un datu lauki, naftas lauki, privātā un publiskā robežlauki, bišu barības meklēšanas un augu izplatības lauki utt.

 

Taču daudzkrāsaina būs ne tikai pati izstāde, bet arī tās atklāšanas pasākums, kurā klātesošie varēs baudīt franču mākslinieces Sesiles Babioles izsmalcināto elektrības skaņu performanci, Ginta Gabrāna prezentāciju par ģenētiski modificētu enzīmu nākotnes pārapdzīvotai pasaulei, Londonas radikālo mākslinieku YoHa video par Edvardu Snoudenu un ASV globālo uzraudzību, skaņu mākslinieka Voldemāra Johansona jaunāko darbu, serbu mākslinieku kolektīva interaktīvo galda spēli “Vai tu jūti noplūdi?” par naftas platformu pie Kuršu kāpas u.c., kā arī doties kuratoru vadītās ekskursijās pa izstādi.

 

Izstāde “LAUKI” ir viens no centrālajiem Rīga 2014 – Eiropas kultūras galvaspilsēta īpašās programmas notikumiem. Izstādi pavadīs arī festivāla “Māksla+Komunikācija 2014” pasākumi: konferencē “Atjaunojamā nākotne”, publiskās lekcijas un performanču programma un koncerts Spīķeru koncertzālē.

 

 
14.05.2014

Rīgā koncertēs avangarda mūzikas zvaigzne vijolniece Mia Zabelka

Š.g. 16. maijā Spīķeru koncertzālē festivāla “Māksla+Komunikācija' 2014” elektroniskās mūzikas koncertā uzstāsies pazīstamā austriešu komponiste un vijolniece Mia Zabelka, pirmo reizi Rīgas publikai dāvājot iespēju klātienē iepazīties ar pārsteidzošo “radio vijoli.”

Šī gada festivāla “Māksla+Komunikācija” performanču programma un elektroniskās mūzikas koncerts saviem viesiem piedāvās vairāku ievērojamu ārvalstu un Latvijas mākslinieku uzstāšanos, tostarp - Mias Zabelkas (Mia Zabelka) performanci “Radio vijole”, kurā māksliniece integrējusi īpaši konstruētu elektrisku radio vijoli, savu vokālu un elektroniku. Izmantojot divu skaļruņu sistēmu, vijolniece vienlaikus atskaņo gan savu dzīvo izpildījumu, gan pirms dažām sekundes simtdaļām iespēlētos radiosignālus. Šāda akustiska “aizkavēšanās” skaņdarbā rada konstantu daudzbalsīgu fonu un īpaši piesātinātu skanējumu.

Avangarda mūzikas pārstāve Mia Zabelka ir attīstījusi unikālu mūzikas valodu, kuras pamatā ir vijoles skaņu iespēju rekonstrukcija izmantojot elektroniskas ierīces un inovatīvas performatīvās tehnikas. Mia Zabelka ir attīstījusi pieeju, kuru viņa pati sauc par „automātisko spēlēšanu”, izaicinot daudzus līdzšinējus pieņēmumus un ierastas skaņu struktūras.

Vijolniece sniegusi koncertus un performances visā Eiropā, kā arī Amerikā un Āzijā gan kā solo māksliniece, gan sadarbojoties ar tādiem zināmiem mūziķiem un māksliniekiem kā Džons Zorns (John Zorn), Deivids Moss (David Moss), Pīters Kovalds (Peter Kowald), Paulīne Oliverus (Pauline Oliverus), Lukass Ligeti (Lukas Ligeti), Francs Haucingers (Franz Hautzinger) u.c.

Māksliniece saņēmusi vairākus starptautiski ievērojamus apbalvojumus, tostarp, trīs reizes ieguvusi prestižo Prix Ars Electronica balvu. 2009. gadā Mia Zabelka kļuva par starptautiskā skaņu mākslas un improvizētās mūzikas festivāla “PhonoFemme Vienna” māksliniecisko direktori. Šobrīd vijolniece regulāri sadarbojas ar Lidiju Lanču (Lydia Lunch), Verneru “Zappi” Diermaieru (Werner “Zappi” Diermaier), Džino Robēru (Gino Robair) un citiem zināmiem skaņu un video māksliniekiem.

Performances un elektroniskās mūzikas koncerts ir daļa no 16. starptautiskā mediju kultūras festivāla „Māksla+Komunikācija’ 2014”, kas ik gadu pulcē ap simts dalībnieku no dažādām pasaules valstīm, lai lai diskutētu par jaunākajām idejām un tendencēm mākslā, sabiedrībā, zinātnē un tehnoloģiju attīstībā. Šī gada festivāla programma papildina vērienīgo izstādi “Lauki”, kas no 16. maija līdz 3. augustam būs aplūkojama LNMM izstāžu zālē Arsenāls.

Biļetes uz “Māksla+Komunikācija 2014” festivāla koncertu ir nopērkamas Biļešu Paradīzes tirdzniecības vietās un internetā: http://www.bilesuparadize.lv/events/perf/7585

Biļešu cenas: 9 EUR, studentiem, skolēniem un pensionāriem – EUR 4,50. Biļetes varēs iegādāties arī pirms koncertiem (vietu skaits ierobežots).

Koncerta norises vieta: Spīķeru koncertzāle, Maskavas iela 4/1, Rīga

Sekojiet līdzi informācijai par citiem festivāla notikumiem un izmaiņām festivāla mājas lapā: http://fields.rixc.lv vai sazinieties ar festivāla organizētājiem – Jauno mediju kultūras centru RIXC elektroniski, sūtot e-pastus uz rixc@rixc.lv

Sekojiet līdzi mums arī: http://www.facebook.com/rixcriga un http://twitter.com/rixcriga

Kontaktinformācija:

Jauno mediju kultūras centrs RIXC, Maskavas iela 10 (3. stāvs), Rīga, LV-1050 Tālr.: 67228478 (birojs), 26546776 (Rasa Šmite, mob.) E-pasts: rixc@rixc.lv

Atbalsta: Mias Zabelkas uzstāšanās koncetā notiek, pateicoties Austrijas Kultūras ministrijas un Austrijas vēstniecības Latvijā atbalstam.

Koncertu atbalsta: Rīga 2014, Rīgas dome, Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Valsts Kultūrkapitāla fonds, ES programma Kultūra 2007–2013, Mondriana fonds.

Informatīvais atbalsts: Delfi.lv, ir.lv, KDiena, easyget.lv, FOLD, VETO MAGAZINE,

Satori, Arterritory, Rīgas Laiks, echogonewrong.com, We-make-art-nomoney.com, Neural,

Riga This Week, Kultura.lv, Pastaiga, Live Riga, LR1, LR2, Euroawk, JCDecaux, Radio

Naba, Figaro.

 
14.05.2014

“Kosmosa troksnis” - Japānas eksperimentālā kino lielākā zvaigzne Makino Takaši Spīķeru koncertzāle

Š.g. 16. maijā pl. 20.00 Spīķeru koncertzālē norisināsies krāšņas festivāla “Māksla+Komunikācija'2014” audiovizuālās performances un elektroniskās mūzikas koncerts. Viens no prominentākajiem pasākuma viesmāksliniekiem būs Makino Takaši – šī brīža vadošais Japānas eksperimentālā kino pārstāvis, kurš Rīgā performēs savu vairākkārt apbalvoto darbu – videoperformanci “ Kosmosa troksnis 3D.”

Makino Takaši (Makino Takashi) ir Tokijā dzimis videomākslinieks un režisors, kura radošā darbība aizsākusies divdesmitā gadsimta deviņdesmito gadu beigās. 2001. gadā Takaši absolvēja Nihon Universitātes Mākslas koledžas kino nodaļu, specializējoties kinematogrāfijā. Tam sekoja filmu mūzikas un apgaismojuma studijas pie brāļiem Kvejiem Londonā, pamatā pievēršoties tieši filmu mūzikai un apgaismojumam. Pēc atgriešanās Japānā Makino Takaši turpināja attīstīt savu unikālo rokrakstu, un kopš 2004. gada mākslinieks regulāri demonstrē savas filmas Japānā, Eiropā un citviet pasaulē. Šobrīd Makino Takaši tiek uzskatīts par spilgtāko Japānas eksperimentālā kino jaunā viļņa pārstāvi.

Takaši talants un unikālās pieejas nav palikušas nepamanītas – mākslinieks saņēmis prestižus apbalvojumus gan Japānā, gan starptautiskajā arēnā. Makino darbs „Tukšuma elementi” (Elements of Nothing) tika nominēts prestižajam Tiger Award apbalvojumam Starptautiskajā Roterdamas filmu festivālā 2008. gadā. Kopš tā laika Takaši filmas izrādītas vairāk kā 30 starptautiskos video mākslas un eksperimentālā kino festivālos visā pasaulē. Mākslinieka 35 mm filmas un HD instalācija tikusi izrādīta Tokijas Metropolitēna mākslas muzejā, savukārt 2009. gadā Takaši videodarbs „Miers kosmosā” (Still in Cosmoss) ieguva Grand-Prix balvu 25 FPS Starptautiskajā eksperimentālā kino un video mākslas festivālā Horvātijā. Šobrīd Makino Takaši tiek uzskatīts par vienu no Japānas eksperimentālā kino jaunā viļņa ievērojamākajiem talantiem.

Rīgas publikai un viesiem Makino Takaši dāvās iespēju sadzirdēt un arī vizuāli pieredzēt bezgalīgā visuma skaņu performancē “Kosmosa troksnis 3D”, kurā neparasta kosmiskā klusuma sonifikācija savīsies ar pārsteidzoši krāšņām, suģistējošām vizualizācijām. Performance demonstrēta un guvusi atzinību prestižajā starptautiskajā Roterdamas filmu festivālā 2013. gadā.

Performances un elektroniskās mūzikas koncerts ir daļa no 16. starptautiskā mediju kultūras festivāla „Māksla+Komunikācija’ 2014”, kas ik gadu pulcē ap simts dalībnieku no dažādām pasaules valstīm, lai lai diskutētu par jaunākajām idejām un tendencēm mākslā, sabiedrībā, zinātnē un tehnoloģiju attīstībā. Šī gada festivāla programma papildina vērienīgo izstādi “Lauki”, kas no 16. maija līdz 3. augustam būs aplūkojama LNMM izstāžu zālē Arsenāls.

Biļetes uz “Māksla+Komunikācija 2014” festivāla koncertu ir nopērkamas Biļešu Paradīzes tirdzniecības vietās un internetā: http://www.bilesuparadize.lv/events/perf/7585

Biļešu cenas: 9 EUR, studentiem, skolēniem un pensionāriem – EUR 4,50. Biļetes varēs iegādāties arī pirms koncertiem (vietu skaits ierobežots).

Koncerta norises vieta: Spīķeru koncertzāle, Maskavas iela 4/1, Rīga

Sekojiet līdzi informācijai par citiem festivāla notikumiem un izmaiņām festivāla mājas lapā: http://fields.rixc.lv vai sazinieties ar festivāla organizētājiem – Jauno mediju kultūras centru RIXC elektroniski, sūtot e-pastus uz rixc@rixc.lv

Sekojiet līdzi mums arī: http://www.facebook.com/rixcriga un http://twitter.com/rixcriga

Kontaktinformācija:

Jauno mediju kultūras centrs RIXC, Maskavas iela 10 (3. stāvs), Rīga, LV-1050 Tālr.: 67228478 (birojs), 29635167 (Agnese Baranova, mob.) E-pasts: rixc@rixc.lv

Atbalsta: nodibinājums Rīga 2014, Rīgas dome, Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Valsts Kultūrkapitāla fonds,ES programma Kultūra 2007–2013, Austrijas Kultūras ministrija, Austrijas vēstniecība Latvijā, Gētes institūts Rīgā.

Informatīvais atbalsts: Delfi.lv, ir.lv, KDiena, easyget.lv, FOLD, VETO MAGAZINE, Satori,

Arterritory, Rīgas Laiks, echogonewrong.com, We-make-art-nomoney.com, Neural, Riga This

Week, Kultura.lv, Pastaiga, Live Riga, LR1, LR2, Euroawk, JCDecaux, Radio Naba, Figaro.

 
1   2   3  

14.07.2014

Īpašais piedāvājums 8. Pasaules koru olimpiādes dalībniekiem!

01.07.2014

Gidu vadībā pa mākslas labirintiem

14.05.2014

Izstādes LAUKI atklāšana jau rīt!

14.05.2014

Rīgā koncertēs avangarda mūzikas zvaigzne vijolniece Mia Zabelka

14.05.2014

“Kosmosa troksnis” - Japānas eksperimentālā kino lielākā zvaigzne Makino Takaši Spīķeru koncertzāle

14.05.2014

Izstāde “Lauki” atklās muzeju nākotnes mākslu

14.05.2014

Elektriskais signāls skaņās un krāsās – Clausthome & Mārtiņš Ratniks

14.05.2014

COVEX – krāšņas lāzerainavas un akustiskā čella izaicināšana

14.05.2014

ATJAUNOJAMĀ NĀKOTNE – Starptautiska konference par mākslu, zinātni un kultūras inovāciju

14.05.2014

Izstāde LAUKI

Atbalstītāji


Support

Sadarbības partneri


Partners

Informatīvie atbalstītāji


Support